Michiel van der Ros's weblog

donderdag, januari 12, 2006

Reisverslag Barcelona

Zaterdagochtend vertrokken we heel vroeg uit Amsterdam. Ik was inmiddels weer redelijk bijgekomen van de afterparty van Silence Is Sexy, de band die donderdagavond de Grote Prijs van Nederland in de wacht had gesleept. De afterparty was een concert voor enkele tientallen genodigden in een geluidsdichte kamer van het Lloyd Hotel. Supergaaf en de zanger bleek ook nog een oude vriend te zijn die ik bijna tien jaar niet gezien had!

Goed, zaterdagmiddag kwamen we aan bij Taizé in Frankrijk. Net te laat voor de middagbijeenkomst maar net op tijd voor de lunch. In de zomer zijn hier duizenden mensen bij elkaar, vooral jongeren vanuit de hele wereld op zoek naar rust, betekenis, gemeenschap of gewoon een weekje zonder buitenwereld. In de decemberkou was het helaas vrij rustig. Slechts enkele tientallen gasten. Toch was de kerstviering erg bijzonder. Een kleine duizend mensen uit de omliggende dorpen waren hiervoor gekomen.

De volgende dag wilden we naar Toulouse rijden, maar besloten halverwege om via Nimes naar Collioure te gaan, een schilderachtig kunstenaarsdorpje aan de Middellandse Zee, niet ver van de Spaanse grens. Op zoek naar een pizza kwamen we bizar genoeg een meisje tegen die die ochtend ook nog in Taizé was, omdat haar familie daar in de buurt woonde. We kregen spontaan een logeerplek aangeboden in het 17e eeuwse huisje van haar moeder, met uitzicht over het dorp. De volgende ochtend ontbeten we in het zonnetje met uitzicht over het dorp en de zee.

Maar het wordt nog gekker! Ze bleek ook nog in hartje Barcelona te wonen. Dus we boden haar een lift aan en hadden ook een gratis plek in Barcelona, vlakbij Placa de Catalunya en Casa Battlo. De rest van de week hebben we de stad verkend. Vooral de werken van Gaudi, maar ook de boulevard, het Picasso museum en een uitstapje naar Montserrat.
Laten we eerlijk wezen: oud en nieuw vieren kunnen ze niet in Barcelona. Ze gooien een paar flessen kapot op de grond, eten wat druiven en dat is het. Geen vuurwerk, geen countdown, niks. Wel heel veel mensen op straat, maar het had ook gewoon een drukke uitgaansavond kunnen zijn. Over uitgaan gesproken, al op de eerste avond vonden we onze nieuwe stamkroeg, L'Ovella Negra. Een soort middeleeuwse taveerne waar aan grote tafels bier en (vooral) sangria wordt gedronken. Je bestelt een glazen kan van 3 liter en die wordt dan weer verdeeld over kleine glaasjes. Minder gedoe aan de bar en meer leuke ontmoetingen.

Op de terugweg bezochten we nog Aigues-Mortes, een stadje dat nog in het trotse bezit is van een volledige vierkante stadsmuur. Daar is ook niet tegenaan gebouwd, waardoor je echt kunt zien hoe deze vesting zich in het landschap profileerde. Erg mooi en lekkere crepes.

1 Comments:

Een reactie posten

<< Home